Een greep uit fietsroutes in de Westhoek

Une sélection d'itinéraires cyclables dans le Westhoek

A selection of bike trails in Flanders Fields

De zomerfietstocht van de Westhoek, een fantastische ontdekking

Na een korte klim in de Fobbestraat op de grens tussen Wervik en Geluwe kijken we even achterom. Precies of we naar een Toscaans landschap staren. De zomerfietszoektocht van de Westhoek brengt je weer op verrassende plekjes en doet heerlijke fietswegen aan. Er zijn bovendien fantastische prijzen te winnen.

Afstand: 65,00km

Startpunt: Je kan inpikken op de route vanaf het centrum van Ieper, Wervik, Zonnebeke of Langemark-Poelkapelle. 

De zomer fietszoektocht van de West- hoek loopt tot en met 30 september 2018. Deelnameformulieren vind je bij de toeristische diensten van Ieper (Grote Markt 34), Wervik (Koestraat 63), Zonnebeke (Berten Pilstraat 5a) en Langemark-Poelkapelle (Kasteelstraat 1). Onderweg moet je foto's in de juiste volgorde plaatsen. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Parcours: Licht, glooiend parcours

De fietsnetwerkkaart Westhoek (8 euro) kan je bestellen op shop.westtoer.be

De route kan opgedeeld worden in een zuidelijke lus (50 km) en een noordelijke lus (35 km). 


The Legacy - Zonnebeke

In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog. In de Slag van Passendale in 1917 vielen hier in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Het kasteelpark van Zonnebeke is de ideale uitvalsbasis voor een rondrit naar de vroegere slagvelden. Met deze fietsroute kan je op een aangename manier het rijke erfgoed in deze gemeente zelf ontdekken.

Afstand: 37,00km

Startpunt: Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke
Bewegwijzering: De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.


Ieperboog

De Ieperboog ontstond eind oktober 1914. Er vormde zich een boogvormig front rond Ieper. De beide legers groeven zich in en vochten vanuit een onafgebroken systeem van loopgraven en mijngangen. Van mei 1915 tot augustus 1917 bleef de 'Kleine Ieperboog' nagenoeg ongewijzigd. Er sneuvelden een half miljoen militairen van meer dan 50 nationaliteiten. Daardoor werd 'the Salient' een van de meest beruchte langs het Westelijke front. Via deze fietstocht ontdek je de frontlijnen rond Ieper. De fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Afstand: 36,00km

Startpunt: Bezoekerscentrum voor Ieper en De Westhoek, Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper
Bewegwijzering: De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.


Vredesfietsroute

De route volgt de Ypres Salient en confronteert je met een aantal relicten van de Eerste Wereldoorlog. Tientallen militaire begraafplaatsen langsheen het traject zijn stille getuigen van de dramatische tol die de "Grooten Oorlog" eiste. De route vertrekt in Ieper, gaat naar het provinciedomein De Palingbeek en de sites van Hill 60 en Hill 62. Je fietst er langs Zonnebeke, het Britse Tyne Cot Cemetery en Langemark. Op de terugweg rij je langs een oude spoorwegberm, het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetery.

Leuk om weten: Ypres Salient staat voor de boogvormige frontlijn rond Ieper. John Mac Crae schreef in Essex Farm Cemetery zijn oorlogsgedicht "In Flanders Fields". Dat maakte van de simpele Vlaamse klaproos een internationale vredesbloem.

Afstand: 45,00km

Startpunt: Grote Markt, 8900 Ieper
Bewegwijzering: De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.


Fietsen tussen wijngaarden in Heuvelland

Heuvelland is goed voor 14% van de totale wijnproductie in België, omgerekend zijn dat zo'n 100.000 flessen op jaarbasis. Hoog tijd dat we dit nog jonge terroir van nabij leren kennen. De Vintage Heuvelland fietsroute brengt ons langs een tiental wijndomeinen en laat ons genieten van het prachtige landschap in deze westelijke uithoek van het land. Enthousiaste wijnboeren spreken vol trots over hun wijnranken en de unieke bodem waar de Heuvellandse wijn zijn smaak grotendeels aan te danken heeft.

 Afstand: 24,00 km

Startpunt: Het Labyrint. Dries 29, Kemmel